Web Analytics Made Easy - Statcounter

در حالی که چهار سال از کلنگ‌زنی پروژه عمرانی پل ارتباطی تراب به دهدشت در شهرستان لنده می‌گذرد‌، این پروژه با ۲۵ درصد پیشرفت فیزیکی به حال خود رها شده است. ۲۱ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۵:۰۲ استانها کهگیلویه و بویراحمد نظرات - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از لنده، لنده را شهر اولین‌های کهگیلویه و بویراحمد می‌نامند طبق بررسی‌های انجام شده نخستین شناسنامه در این شهر صادر شده، نخستین مدرسه در لنده ساخته شده و این شهر همچنین اولین هنگ ژاندارمری و اولین بخشداری استان را داشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شهرستان لنده در حوزه‌های دیگر از جمله گردشگری، علمی و کشاورزی هم حرف‌های زیادی برای گفتن دارد اما با وجود همه این ظرفیت‌ها شهرستان لنده از یک محرومیت تاریخی رنج می‌برد محرومیتی که بیشتر خود را در نبود زیرساخت‌هایی مانند جاده و بهداشت و درمان نشان می‌دهد.

این روزها حضور بنیاد مستضعفان و علوی نور امیدی در دل‌های مردم این شهرستان روشن کرده تا جایی که مهاجرت معکوس مردم به روستاهای این شهرستان را شاهد هستیم تا بتوانند از ظرفیت‌ها و اشتغالی که توسط بنیاد علوی برای آنها با پرداخت وام کم درصد ایجاد می‌شود استفاده کنند.

اما اگر محرومیت‌های لنده را زیر ذره‌بین رسانه‌ای قرار دهیم شاهد قرار داشتن این شهرستان در بن‌بست محرومیت و جاده‌های روستایی هستیم  که در هنگام بارندگی به راحتی مسدود می شوند و تنها جاده‌ای که برای خروج از لنده وجود دارد جاده لنده به سوق و دهدشت است.

یک ماهی به پایان سال 93 مانده بود که با حضور مسئولان استانی و شهرستانی و نماینده مردم شهرستان لنده در مجلس شورای اسلامی و با نصب بنرهای رنگارنگ خوش‌آمدگویی که چشم هر رهگذری را به خود جلب می‌کرد کلنگ پروژه پل تراب به دهدشت به زمین زده شد.

آن روز مسئولان پروژه وعده دادند که  این پروژه 16 ماهه احداث و بهره‌برداری شود، اما حالا چهار سال از آن زمان می‌گذرد و در این 4 سال نماینده مجلس شورای اسلامی، استاندار اسبق و فعلی بارها به شهرستان لنده سفر کرده‌ و به بهانه‌های مختلف از این پروژه عمرانی بازدید کرده‌اند بازدیدهایی که هیچ دردی را از این پروژه‌ زیرساختی دوا نکرده است.

آنطور که مسئولان می‌گویند هرساله در زمان تخصیص بودجه استانی برای این پروژه مهم و تاثیرگذار اعتباری در نظر گرفته می‌شود اما سوالی که ذهن مردم لنده را به خود مشغول کرده این است که بودجه‌هایی که تخصیص داده شدند کجا رفتند و در چه راهی مصرف شدند که این پروژه با تنها 25 درصد پیشرفت فیزیکی به حال خود رها شده تا همین پیشرفت کم هم با سرما و ‌گرما تخریب شود.

انتقاد عضو شورای عالی کهگیلویه و بویراحمد از عدم تخصیص حق‌آبه رود مارون به لندهکهگیلویه و بویراحمد| پلی که در شهرستان لنده زیر کشت گندم رفت + فیلمپلی که در شهرستان لنده زیر کشت گندم رفت + تصاویرکهگیلویه و بویراحمد| پروژه ساماندهی چاه تامین آب شرب عشایر لنده متوقف شد

عضو شورای عالی استان کهگیلویه و بویراحمد در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: مهم‌ترین مطالبه مردم شهرستان لنده در 40 سال اخیر احداث جاده پل تراب به دهدشت و پاتاوه بوده که قریب به 16سال به صورت جدی درحال پیگیری هستیم تا نتیجه‌ای حاصل شود.

عطب‌اله آهنجان افزود: از زمان کلنگ‌زنی پروژه پل تراب به دهدشت تاکنون تنها 600 متر خاک‌برداری انجام شده و هیچ‌گونه زیرسازی یا ابنیه‌ای به کار نرفته است.

عضو شورای عالی کهگیلویه و بویراحمد تنها نقطه امید و برجسته کسب درآمد پیمانکاران را از راه خاک‌برداری دانست و ابرازکرد: پیمانکاران هنگام شروع کار نه از اول جاده و نه از آخر شروع به خاک‌برداری نکردند بلکه از وسط جاده کار کردند که این ظلم بزرگی در حق مردم است.

آهنجان عنوان کرد: پیمانکاری که از سمت دهدشت قرار بود شروع به کار کند  600 میلیون پول را برده و خورده، چه کسی باید جوابگوی این مردم باشد.

وی همچنین گفت: 40 سال است که فریاد می‌زنیم به داد محرومیت لنده برسید اما باز با وعده‌های توخالی روبه رو می‌شویم.

وی خواستار توجه جدی و پای کار آمدن مسئولان و متولیان احداث پروژه پل تراب به دهدشت و پاتاوه برای اتمام این مطالبه مهم مردم شد.

به گزارش تسنیم، سال 97 هم روزهای پایانی خود را سپری می‌کند و باز هم پروژه پل تراب به دهدشت بلاتکلیف مانده و تنها یک سال دیگر به عمر این پروژه عمرانی که می‌تواند لنده را از بن‌بست محرومیت جاده‌ای خارج کند اضافه می‌شود.

انتهای پیام/ن

R41452/P/S6,69/CT7

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۰۸۵۵۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اصلاح حادثه خیزترین تقاطع جاده ای در کهگیلویه و بویراحمد

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای کهکیلویه و بویراحمد، علی محمد روستا در بازدید از طرح رفع نقاط حادثه این محور که تلاقی جاده پاتاوه - دهدشت و یاسوج-اصفهان است، گفت: برای اجرای این طرح ۱۴۰ میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شده است.

وی افزود: به همت دولت جاده ملی پاتاوه -دهدشت تکمیل و زیربار ترافیک رفت و پیگیر نواقص آن هستیم.

معاون عمرانی استانداری ادامه داد: پس از رفع موانع و مشکلات اجرای این طرن، تجهیز کارگاه و استقرار ماشین آلات نیز انجام شده است.

روستا با بیان اینکه مشکل معارضات محلی، جابجایی پایه های برق فشار قوی و مسیر دسترسی روستای همجوار نیز بررسی شده است گفت: مقرر شد، اداره برق ظرف حداکثر یک هفته طرح جابجایی پایه های برق را آغاز کند.

معاون عمرانی استانداری ادامه داد: مشاور کار باید با اصلاح اولیه هندسی طرح، مسیر دسترسی به سمت سی سخت و روستای گندی خوری را نیز پیش بینی کند تا تردد مردم با مشکل مواجه نشود.

دیگر خبرها

  • «سد باهوش» ۳۲ درصد پیشرفت فیزیکی دارد
  • ساخت سد باهوش تنگستان ۳۲ درصد پیشرفت فیزیکی دارد
  • آغاز اصلاح حادثه‌خیزترین تقاطع جاده‌ای کهگیلویه و بویراحمد
  • پروژه پایانه صادرات و ترانزیت در بوشهر ۶۸ درصد پیشرفت فیزیکی دارد
  • اصلاح حادثه خیزترین تقاطع جاده ای در کهگیلویه و بویراحمد
  • پیشرفت فیزیکی ۹۰ درصدی پروژه بهسازی پسماند تموشل
  • ساخت مرکز جامع سرطان قم ۳۹ درصد پیشرفت فیزیکی دارد
  • ۹۸ و ۸ دهم درصد نرخ باسوادی در کهگیلویه و بویراحمد
  • آبرسانی به ۹۰ روستای کهگیلویه و بویراحمد
  • استانداردسازی آدرس‌های اماکن از طریق سامانه ملی جی نف